Δήμος Ζερβοχωρίων, η άλλη όψη της Χαλκιδικής.

Εσάς τι σας έρχεται πρώτο στο νου όταν ακούτε τη λέξη Χαλκιδική. Παραλίες; Beach Bar; Τον Αντώνη Κανάκη να παίζει ρακέτες στην παραλία και όλα τα συναφή τα οποία παραπέμπουν σε καλοκαιρινές διακοπές και εξορμήσεις. Κι όμως η Χαλκιδική δεν είναι μόνο αυτό που βλέπουμε το καλοκαίρι και υπάρχουν ορεινά χωριά και οικισμοί που μας δείχνουν μια άλλη όψη της χερσονήσου, τα άγνωστα σε πολλούς Ζερβοχώρια .
Ο Δήμος Ζερβοχωρίων ήταν δήμος του νομού Χαλκιδικής που συστάθηκε με το πρόγραμμα Καποδίστριας από τη συνένωση παλαιότερων κοινοτήτων της περιοχής, που αποτέλεσαν στη συνέχεια τα δημοτικά διαμερίσματα του δήμου. Λειτούργησε την περίοδο 1999 -2010 οπότε και καταργήθηκε με την εφαρμογή του προγράμματος Καλλικράτης και εντάχθηκε στον νέο δήμο Πολυγύρου. Είχε (πραγματικό) πληθυσμό 3.146 κατοίκους. Έλαβε το όνομα Ζερβοχώρια, επειδή τα χωριά βρίσκονται «ζερβά», δηλαδή αριστερά, του δρόμου Θεσσαλονίκης - Αρναίας. Κύρια ασχολία των κατοίκων στα Δημοτικά διαμερίσματα είναι η κτηνοτροφία. Έδρα του Δήμου ήταν η Παλαιόχωρα
Η Δημοτική Ενότητα Ζερβοχωρίων αποτελείται από την Τοπική Κοινότητα Γεροπλατάνου, την Τοπική Κοινότητα Κρήμνης, την Τοπική Κοινότητα Μαραθούσας (Μαραθούσα, Πλατανοχώρι), την Τοπική Κοινότητα Παλαιοχώρας και την Τοπική Κοινότητα Ριζών.
Παλαιοχώρα:
Η Παλαιόχωρα έχει να επιδείξει:
  • Το εξωκλήσι του Προφήτη Ηλία πάνω από το χωριό σε ειδυλλιακή τοποθεσία. Στις 20 Ιουλίου κάθε χρόνο γίνεται το ονομαστό πανηγύρι του προφήτη Ηλία.
  • Την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στο κέντρο του χωριού.
  • Το σπίτι του λαογράφου και δασκάλου Δημητρίου Τσιότρα, όπου λειτουργεί μόνιμη έκθεση λαογραφίας.
  • Το νερόμυλο του Ντελή Δημήτριου.
Ο επισκέπτης επίσης μπορεί να επισκεφθεί το κέντρο περιβαλλοντικής ενημέρωσης.
Γεροπλάτανος:
Ο Γεροπλάτανος χρωστάει το όνομά του στο πλατάνι που κοσμεί την πλατεία του χωριού. Ξεχωριστό για τη φυσική ομορφιά του αλλά και το δέος θαυμασμού, που προκαλεί στον επισκέπτη με την επιβλητικότητά του, είναι ο αναγνωρισμένος ως μνημείο φύσης υπεραιωνόβιος πλάτανος.
Δυτικά του χωριού βρίσκεται το εξωκλήσι της Παναγίας, μέσα σ ένα τοπίο κατάφυτο από δέντρα. Εκεί κάθε χρόνο 14-15 Αυγούστου πραγματοποιείται το πανηγύρι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Πλήθος κόσμου παρακολουθεί την τέλεση του μέγα εσπερινού - θεία λειτουργία. Ακολουθεί η προσφορά παραδοσιακού φαγητού «κουρμπάνι», χορευτικά συγκροτήματα και ζωντανή μουσική.

Κρήμνη:
Το χωριό της Κρήμνης στην τοποθεσία που βρίσκεται σήμερα κτίστηκε μετά από σεισμό του 1960, τα έτη 1961-1962.Το όνομα του χωριού είναι Κρήμνη από το Κρημνό και Γκρήμνια ή Γκρήμιανη ή Γκρήμνιαν από τη λέξη γκρεμός, γιατι πράγματι το παλιό χωριό της Κρήμνης ήταν κτισμένο στο γκρεμό.
Προς το χείμαρρο του «Τρανού λάκκου» υπάρχει το νεόκτιστο παρεκκλήσι της Αγίας Παρασκευής, με το αγίασμα της Αγίας στη θέση του παλιού, μια πραγματικά μαγευτική τοποθεσία από πλατάνια, πουρνάρια και καρυδιές. Κάθε χρόνο 26 Ιουλίου γίνεται τριήμερος εορτασμός (πανηγύρι) προς τιμή της Αγίας.
Μαραθούσα:
Η Μαραθούσα βρίσκεται στο ΒΔ τμήμα του Δήμου Πολυγύρου. Κύριες ασχολίες είναι η γεωργία και η κτηνοτροφία. Κύριος ναός είναι αυτός του Αγίου Γεωργίου, που είναι τρίκλιτος και οικοδομήθηκε το 1954. Στα 2-3 χλμ. βόρεια της Μαραθούσας βρίσκεται η Πλατάνα, με το μνημείο της Εθνικής Αντίστασης του 1944.
Ριζά:
Τα Ριζά βρίσκονται πάνω στο δρόμο Θεσσαλονίκης - Αγίου Όρους. Το χωριό πιθανότατα έχει πάρει το όνομα του επειδή βρίσκεται στις ρίζες του Χολομώντα.

Τα Ζεβροχώρια μας δείχνουν ότι τα γραφικά χωριά μπορούν να προσφέρουν μια διαφορετική πηγή ομορφιά και χαλάρωσης. Κάτι απλό αλλά συμμαζεμένο… κάτι διαφορετικό.

Αλέξης Νομικός

Posted in . Bookmark the permalink. RSS feed for this post.

2 Responses to Δήμος Ζερβοχωρίων, η άλλη όψη της Χαλκιδικής.

  1. Εσάς τι σας έρχεται πρώτο στο νου όταν ακούτε τη λέξη Χαλκιδική. Παραλίες; Beach Bar; Τον Αντώνη Κανάκη να παίζει ρακέτες στην παραλία και όλα τα συναφή τα οποία παραπέμπουν σε καλοκαιρινές διακοπές και εξορμήσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γιατί δεν έχεις φωτογραφία από την όμορφη Μαραθούσα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Pesquisar

Search

world look - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by world-look.blogspot.gr.