Πως θα διατηρήσουμε τα βότανα μας

Βότανα και βότανα... Άλλα τα θέλουμε ζωντανά άλλα ξερά και άλλα δυνατά. Κάποια από αυτά δε, πρέπει να τα συσκευάζουμε έτσι ώστε να μη μυρίζουν και να διατηρηθούν. Κάποια άλλα θέλουμε να μας προσφέρουν το άρωμα τους και παράλληλα να διαιρούνται. Για όλα υπάρχει τρόπος και η κατάλληλη τεχνική. Σε αυτό το άρθρο θα δούμε κάποιες μεθόδους για να συντηρήσουμε τα βότανα μας και ανάλογα με το τι έχουμε θα αποφασίσουμε και τι θέλουμε να κάνουμε.

διατηρήσουμε τα βότανα μας πλένοντας τα


Είναι σημαντικό να πλύνουμε τα βότανα μας πριν μπούμε στην διαδικασία συντήρησης. Υπάρχουν πολλά παράσιτα που μπορούν να μας χαλάσουν τα σχέδια με πολλούς τρόπους.

Ξεραίνουμε τα βότανα μας πριν τα συσκευάσουμε.


Αν σκοπεύουμε να συσκευάσουμε τα βότανα μας τότε πρώτα πρέπει να στεγνώσουμε και μετά να τα κλείσουμε αεροστεγώς. Η υγρασία θα μας χαλάσει το φυτό δημιουργώντας καινούρια παράσιτα. Για αυτό πριν τα συσκευάσουμε τα κρεμάμε με σκοπό να στεγνώσουν. Διαλέγουμε σκοτεινά σημεία με ζεστή και χωρίς υγρασία και τα αφήνουμε εκεί 1 με 3 εβδομάδες ανάλογα το μέγεθος. Συνήθως καταλαβαίνουμε ότι ξεράθηκε τρίβοντας ένα κομμάτι από αυτό με το χέρι μας.

Αφαιρούμε τους σπόρους από τα βότανα μας


Στην περίπτωση που οι σπόροι δεν χρειάζονται αφαιρούνται από το φυτό. Και ασφαλώς αφαιρούμε ότι άλλο δεν χρειαζόμαστε από αυτό.

Συσκευάζουμε το βότανο μας σε γυάλινο δοχείο


Η καλύτερη ταχτική συσκευασίας για τα βότανα είναι το γυαλί. Πέρα από το ότι είναι αεροστεγής μας δίνει την δυνατότητα να τα συντηρήσουμε με τις περισσότερες μεθόδους.

Συντήρηση βοτάνων στην κατάψυξη για συντήρηση 3 μηνών.


Αυτό αφορά τα βότανα που χρησιμοποιούμε για την μαγειρική. Συνήθως αυτή η μέθοδος λειτουργεί καλύτερα για τα αρωματικά φυτά με μαλακά φύλλα, όπως βασιλικό , εστραγκόν, λεβιστικό και το μαϊντανό.

Συντήρηση βοτάνων στην κατάψυξη για συντήρηση 6 μηνών


Αυτή την μέθοδο μου την έδειξε ένας κριτικός sef και θα σας την μεταφέρω όπως ακριβός την κάνει. Βάζει το νερό να βράζει μόνο του όταν αυτό κοχλάσει βάζει μέσα τα βότανα για 5 δευτερόλεπτα και αμέσως μετά σε παγωμένο νερό. Τα τοποθετεί σε παγοθήκες που έχουν λάδι ( για να το βοηθούν στο μαγείρεμα ) και τα βάζει στην κατάψυξη με ταμπέλα. Έτσι έχει κύβους μαγειρικής

Συντήρηση βοτάνων σε λάδι


Σίγουρα θα το έχεις δει κάπου. Μικρά μπουκαλάκια που έχουν βότανα μέσα. Αρχικά πίστευα ότι με τα βότανα θέλουν να συντηρήσουν το λάδι αλλά συμβαίνει ακριβός το αντίθετο το λάδι συντηρεί τα βότανα. Αλλά θα ήμουν ψεύτης αν σου έλεγα για πόσο καιρό. Έχω διαβάσει ότι έτσι το βότανο συντηρείτε μόνο τέσσερις μήνες και αλλού ότι κρατά ως και 3 χρόνια. Υπάρχουν και άλλοι που λένε ότι το βότανο μετά τον ένα χρόνο πεθαίνει.

Συντήρηση βοτάνων σε χαρτί και σακούλα


Η διαδικασία ξεκινά στρώνοντας 2 φίλα απορροφητικού χαρτιού στον πάτο. Μετά μια στρώση βότανα μια στρώση χαρτιού μια στρώση βότανα μια στρώση χαρτιού μέχρι να τελειώσουμε. Στην κορυφή βάζουμε πάλι διπλό χαρτί και το τοποθετούμε σε αεροστεγής σακουλάκι.

Tips

να θυμάστε ότι τα αποξηραμένα βότανα είναι πιο ισχυρά. Ένα κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένο βότανο ισούται με μία κουταλιά της σούπας φρέσκο.

Τα κατεψυγμένα βότανα είναι καλά μονό για το μαγείρεμα δεν κάνουν για γαρνιτούρα

Τα βότανα που χρησιμοποιούνται για τα φύλλα τους είναι καλύτερα συλλέγονται ακριβώς πριν την ανθοφορία

Η καλύτερη στιγμή για μια συγκομιδή βότανων είναι πριν ο ήλιος τα χτυπήσει και αντλήσει τα πτητικά έλαια. Ακόμα καλύτερα αν το βράδυ έχει βρέξει.

Posted in . Bookmark the permalink. RSS feed for this post.

One Response to Πως θα διατηρήσουμε τα βότανα μας

  1. Βότανα και βότανα... Άλλα τα θέλουμε ζωντανά άλλα ξερά και άλλα δυνατά. Κάποια από αυτά δε, πρέπει να τα συσκευάζουμε έτσι ώστε να μη μυρίζουν και να διατηρηθούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Pesquisar

Search

world look - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by world-look.blogspot.gr.