Πως θα αισθανθούμε καλύτερα

Χρόνια τώρα οι φιλόσοφοι παλεύουν για προσδιορίσουν τι είναι καλό και τι κακό. Σίγουρα είναι περισσότερο περίπλοκο από όσο ακούγεται, ίσως μπορεί να εκφραστεί με ένα απλό ασπρόμαυρο σχήμα δυο δακρίων που αγκαλιάζονται και αλλάζουν τον χαρακτήρα τους με μια τελεία της τελειότητας τους. Αλλά το να πεις πως αυτό είναι καλό και εκείνο κακό δεν είναι πάντα εύκολο. Το ταξίδι του κάθε ανθρώπου είναι διαφορετικό και ο ρόλος του σε αυτό περιορισμένος. Εκεί μέσα πρέπει να κοιτάξει ο κάθε άνθρωπος για να δει τι είναι καλό και τι κακό για εκείνον. Αυτό είναι το πρώτο βήμα προς την σκάλα που θα τον κάνει να νιώσει καλύτερα με τον εαυτό του. Θα χωρίσουμε τον εαυτό μας σε δυο. Αυτό που βλέπουμε εμείς για εμάς και αυτό που βλέπουν οι άλλοι σε εμάς. Θα χωρίσουμε το καλό και το κακό σε πολλά κομμάτια και θα το ξανά συναρμολογήσαμε όπως θεωρούμε εμείς κατάλληλα. Δεν θα σου προτείνω να βάλεις τραγούδια στο ράδιο και να σταματήσεις να το σκέπτεσαι. Θα το δούμε από χαμηλά και από εκεί θα προσπαθήσουμε να το φέρουμε στα δικά μας μέτρα.

Γιατί να νιώσουμε καλύτερα.


θα στα πω όπως θα τα έλεγα σε έναν φίλο. Αρχικά κράτα αυτό το ανθρώπινο σώμα αποτελείτε από κύτταρα και κάθε μέρα υπάρχουν κύτταρα που πεθαίνουν και κύτταρα που δημιουργούνται μέσα σε αυτό. Αλλά είναι κακά κύτταρα και άλλα είναι καλά κύτταρα. Τα κύτταρα μας ανανεώνονται κάθε επτά χρόνια κάτι που σημαίνει ότι και ο χαρακτήρας μας ανανεώνεται κάθε επτά χρόνια. Τα κύτταρα ευθύνονται για όλα και τα άσχημα και τα όμορφα. Και τις αρρώστιες και το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Και ανάλογα τα κύτταρα που έχουμε, έχουμε και τις ανάλογες συνέπειες. Τώρα όταν εσύ δεις κάτι που σου αρέσει πολύ η γελάσεις με κάτι ο οργανισμός σου θα αναπαράγει τα καλά κύτταρα. Όταν θα θυμώσεις ακόμα και όταν θα τσατιστείς για 2 -3 δευτερόλεπτα στο δρόμο ο οργανισμός σου θα αναπαράγει κακά κύτταρα. Αυτά θα σε ακλουθούν πιθανών για επτά χρόνια και μπορούν να σου προκαλέσουν οτιδήποτε. Εσύ διαλέγεις αν θες να έχεις το καλό η το κακό το πράγμα μέσα σου διαλέγοντας να είσαι χαρούμενος η θλιμμένος.

Ξεχωρίζοντας το καλό από το κακό


Τι είναι αυτό που μας κάνει να νιώθουμε καλύτερα = Α ? Τι είναι αυτό που οι άλλοι πιστεύουν ότι θα μας κάνει να νιώσουμε καλύτερα = β ? Τι πιστεύεις εσύ ότι μπορεί να κάνει τον άλλον να νιώσει καλύτερα = Γ? Τι είναι αυτό που μας κάνει να νιώθουμε άσχημα = Δ? Τι είναι αυτό που οι άλλοι πιστεύουν ότι θα μας κάνει να νιώσουμε χειρότερα = Ε? Τι πιστεύεις εσύ ότι μπορεί να κάνει τον άλλον να νιώσει = Ζ? Τα Α,Β,Γ,Δ,Ε,Ζ είναι τα πρώτα στοιχεία που πρέπει να αναλύσουμε να αναπτύξουμε η να αντιμετωπίσουμε για να νιώσουμε καλύτερα. Να βγάλουμε τον κώδικα δεοντολογίας που να μπορούμε να ακολουθήσουμε πιστά.  Πολλές φορές αυτό που θεωρούμε εμείς καλό με αυτό που θεωρούν οι άλλοι καλό μπορεί να διαφέρει. Πρέπει να εξετάσεις και τα δυο ενδεχόμενα με την ίδια προσοχή. Ίσως η εμπειρία τους η κάτι που κατάφεραν να δουν έχει να σου δώσει κάτι.

Να είσαι καλά για τους δικούς σου λόγους.


Δεν θα τα καταφέρεις αν θες να νιώσεις καλύτερα γιατί κάποιος στο είπε η ελπίζεις σε κάτι. Αν θες να νιώσεις καλύτερα πρέπει να το κάνεις γιατί πραγματικά θες να νιώσεις καλύτερα. Και πραγματικά αξίζει τον κόπο αφού ο άνθρωπος μπορεί να μην επιλέγει που θα ζήσει και πως αλλά επιλέγει πως θα το ζήσει. Δεν αμφιβάλω ότι η πραγματικότητα σου είναι άσχημη. Ότι το βιοτικό σου επίπεδο είναι χαμηλό ίσως και σε επικίνδυνα επίπεδα. Αλλά ο κάθε ένας από εμάς έχει έναν ξεχωριστό κόσμο μέσα στο κεφάλι του που διαμορφώνει τις καταστάσεις στα μέτρα του. Φτιάξε το μέσα κόσμο σου όμορφο και αυτός θα επηρεάσει και το έξω κόσμο.

Οι καλές πράξεις μας κάνουν να νιώθουμε καλύτερα.


Δεν θα το πάω βάση θρησκείας αν και σέβομαι όλες τις θρησκείες που ωθούν το κόσμο να κάνει κάτι καλό, υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι σε αυτές που μου προκαλούν θλίψη με την κατάχρηση τους σε αυτό. Θα περιοριστώ σε βιολογικά και ψυχολογικά ζητήματα. Όταν κάνεις μια ουσιαστική καλή πράξη. Κάτι δηλαδή που ξέρεις ότι θα βοηθήσει τον άλλον και το κάνεις χωρίς αντάλλαγμα θα σε κάνει να νιώσεις καλύτερα. Θα έχεις ακούσει που λένε ότι το καλό και το κακό επιστρέφει χ3. Ναι... με κάποιο τρόπο φαίνεται να το έχουν μετρήσει. Αλλά πέρα από αυτό η καλή πράξη που θα μπορέσει να σε κάνει να νιώσεις καλύτερα είναι μια καλή επένδυση στο σώμα σου αφού θα σου δώσει τα καλά κύτταρα που είπαμε πιο πάνω.

Εξέτασε τα αποτελέσματα


Έχεις ακούσει ποτέ το ρητό ότι «ο δρόμος προς την κόλαση είναι στρωμένος με καλές προθέσεις»; Δεν αρκεί να θέλομε να κάνουμε το καλό πρέπει αυτό που θα κάνουμε να έχει καλό αποτέλεσμα. Το να βοηθήσεις κάποιον να γίνει αυτό που ονειρευτέ ακούγετε σαν μια καλή πράξη. Αλλά αν αυτό που θέλει να γίνει είναι πολιτικός με σκοπό να κηρύξει κάποιον πόλεμο τότε η πράξη σου είναι κακή και θα φέρει αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που ζητούσες αρχικά. Για αυτό καλό είναι να εξετάζουμε σε βάθος αυτά για τα οποία αμφιβάλουμε. Στο όνομα του καθήκοντος, της πίστης και της υποχρέωσης έχουν γίνει τα μεγαλύτερα εγκλήματα της ιστορίας η έχουν κρυφτεί σε αυτά.

Κείμενο Εμμανουήλ


Posted in . Bookmark the permalink. RSS feed for this post.

One Response to Πως θα αισθανθούμε καλύτερα

  1. Χρόνια τώρα οι φιλόσοφοι παλεύουν για προσδιορίσουν τι είναι καλό και τι κακό. Σίγουρα είναι περισσότερο περίπλοκο από όσο ακούγεται, ίσως μπορεί να εκφραστεί με ένα απλό ασπρόμαυρο σχήμα δυο δακρίων που αγκαλιάζονται και αλλάζουν τον χαρακτήρα τους με μια τελεία της τελειότητας τους. Αλλά το να πεις πως αυτό είναι καλό και εκείνο κακό δεν είναι πάντα εύκολο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Pesquisar

Search

world look - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by world-look.blogspot.gr.