Αφαλάτωση νερού

Υπάρχουν λόγοι και λόγοι για να αφαλατώσεις το νερό ο σημαντικότερος είναι γιατί δεν έχεις τι να κάνεις με την ζωή σου ! Ο δεύτερος γιατί το μόνο προσβάσιμο νερό σε εσένα είναι το θαλασσινό νερό. Και ο τρίτος γιατί θέλεις το αλάτι η για εσένα η για να το πουλήσεις. Σε αυτό το άρθρο θα δούμε πως μπορούμε να αφαλατώσουμε το νερό ώστε να το κάνουμε πόσιμο με απλά βήματα.

  Τα υλικά που θα χρειαστούμε είναι μια κατσαρόλα με καπάκι και ένα σιδερένιο ποτήρι να χωρά μέσα στην κατσαρόλα με κλειστό το καπάκι. Το ζητούμενο είναι να βάλουμε άδειο το ποτήρι του νερού μέσα στην κατσαρόλα που έχει θαλασσινό νερό και με την εξάτμιση να το αφαλατώσουμε. Αλλά πως θα γίνει αυτό σωστά.
  Βάζουμε στην κατσαρόλα 2 ποτήρια θαλασσινού νερού και στο κέντρο αφήνουμε το σιδερένιο ποτήρι άδειο ( καθαρό ποτήρι χωρίς ίχνη από αλάτι στο εσωτερικό του ). Κλίνουμε το καπάκι με τέτοιο τρόπο ώστε να φεύγει λίγο ο ατμός. Τι γίνεται τώρα μέσα στην κατσαρόλα?
  Όταν το νερό εξατμίζετε αφήνει πίσω του όλα τα παράσιτα μαζί με αυτά και το αλάτι. Ανεβαίνει στο καπάκι της κατσαρόλας σε καθαρή μορφή και επίσης σε καθαρή μορφή είναι και οι σταγόνες που πέφτουν από αυτό. Οι σταγόνες που θα γυρίσουν στην κατσαρόλα θα πέσουν πάλι στο αλμυρό νερό ενώ αυτές που θα πέσουν μέσα στο ποτήρι θα είναι πόσιμες.
  Ως τώρα έχεις την μέθοδο που μόνο το 5% με 10% του νερού σου αφαλατώνεται? Όχι ! Έχουμε αφήσει το καπάκι με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί να φεύγει ο ατμός οπότε η μια άκρη από το καπάκι είναι ψηλά και η άλλη χαμηλά. Η άκρη που είναι χαμηλά, λόγο βαρύτητας μαζεύει το περισσότερο νερό. Οπότε κερδίσουμε 45% με 50% του νερού που έχουμε βάλει για αφαλάτωση. Η οποία θα σου κρατήσει 15 με 25 λεπτά στο ποτήρι.
  Τώρα με ένα επιπλέον καπάκι μπορούμε να κρατήσουμε και τον ατμό που φεύγει από την κατσαρόλα και να το μεταφέρουμε σε ένα ποτήρι για μεγαλύτερα αποτελέσματα.    

Τι πρέπει να προσέξεις στην αφαλάτωση του νερού.

Το εσωτερικό του ποτηριού θέλουμε να είναι καθαρό γιατί αν πέσει έστω και λίγο αλάτι θα μας χαλάσει το μείγμα. Σκέψου ότι το ποτήρι θα είναι μέσα σε αλμυρό νερό που κοχλάζει για αυτό η εξωτερική στάθμη πρέπει να είναι χαμηλή. Να μη φτάνει το ποτήρι ούτε μέχρι την μέση. Ακόμα τα ποτήρια με το μεγάλο στόμιο θα μπορούν να συλλέξουν περισσότερο νερό. Και γιατί όχι περισσότερα από ένα ποτήρια στην κατσαρόλα? ! ? Τώρα ότι το νερό χρειάζεται να κρυώσει πριν το ποιούμαι ελπίζω να είναι ευκολονόητο.

Πως παίρνουμε το αλάτι από το νερό.

  Χρειαζόμαστε μια καθαρή επιφάνεια κατά προτίμηση από λείο ξύλο. Όσο μεγαλύτερη είναι αυτή τόσο περισσότερο αλάτι θα εξοικονομήσουμε. Απλώνουμε το αλατισμένο νερό πάνω σε αυτήν και το αφήνουμε να στεγνώσει μέχρι να μείνει μόνο αλάτι. Για καλύτερα αποτελέσματα μπορούμε να βάλουμε το νερό που δεν μπορέσαμε να αφαλατώσουμε με την απόσταξη για την η περιεκτικότητα του σε αλάτι είναι πολύ υψηλή.

Tips

Αν ο χρόνος δεν είναι πρόβλημα όλο αυτό μπορεί να γίνει με το φως του ηλίου. Τους καλοκαιρινούς μήνες περισσότερο. Αλλά με την βοήθεια 3 μεγεθυντικών φακών μπορούμε να αναπτύξουμε μεγάλες θερμοκρασίες.

Το νερό που προκύπτει από αυτήν την διαδικασία είναι αποσταγμένο. Οπότε με την ίδια μέθοδο μπορούμε να φτιάξουμε και ανθοιαματα. Σε καμία περίπτωση αιθέρια έλαια.

Αν με κάποιο τρόπο μπορούμε να κρατάμε το καπάκι της κατσαρόλας κρύο θα κερδίσουμε χρόνο κατά την απόσταξη νερού.

Αν το ποτήρι μας επιπλέει θα βοηθούσε μια καθαρή πέτρα μέσα σε αυτό.

Τα υλικά μας πρέπει να είναι ανοξείδωτα.

Το φυσικό αλάτι είναι πιο έντονο από αυτό του εμπορίου κάποιες φορές. Για αυτό καλό είναι να δοκιμάσουμε  με μικρές ποσότητες για το φαγητό μας στην αρχή.

Αν η θάλασσα δεν είναι καθαρή τότε ούτε το αλάτι μας θα είναι καθαρό για αυτό καλύτερα να μη το δοκιμάσουμε. Όσο για το νερό... Το μόνο που θα σου πω είναι ότι αν δεν υπάρχει πουθενά γύρο νερό και θες να ποιείς νερό τότε μπορείς με τον ίδιο τρόπο να αποστάξεις τα ούρα σου τα οποία θα βγάλουν νερό. Μόνο που πρέπει να το κάνεις σε χαμηλές θερμοκρασίες.

Κείμενο Εμμανουήλ.

Posted in . Bookmark the permalink. RSS feed for this post.

One Response to Αφαλάτωση νερού

  1. Υπάρχουν λόγοι και λόγοι για να αφαλατώσεις το νερό ο σημαντικότερος είναι γιατί δεν έχεις τι να κάνεις με την ζωή σου ! Ο δεύτερος γιατί το μόνο προσβάσιμο νερό σε εσένα είναι το θαλασσινό νερό. Και ο τρίτος γιατί θέλεις το αλάτι η για εσένα η για να το πουλήσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Pesquisar

Search

world look - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by world-look.blogspot.gr.